Waar sta ik voor?

Wereld vrede!

Wereldvrede? Hoe dan? Kijk maar even dit filmpje (1 minuut)

Engbert is “Aansteker”. Waar hij komt werkt hij ‘aanstekelijk’. Het leiden van mensen in hun ontwikkeling en het sturen op relaties staat voor hem centraal. Hij noemde zich daarom bij implementatiebureau Chief Emotions Officer (CEO). Op dit moment is Engbert verbonden aan Pentascope en voorzitter van de coöperatie WakkerAan welke hij in 2013 (met o.a. Theo Dijt en Geerd Schlangen) oprichtte om Pentascope nieuw leven in te blazen en om nieuwe wereldverbeterende ideeën tot leven te laten komen. Het project HenK is zo’n idee!

Verder is hij  ere-lid van het Social Venture Network. SVN heeft als missie: Change the Way The World Does Business. Engbert is ook oprichter van STCHTNG WRKLST (als je je hoofd met  je hart verbind gaan je handen de goede dingen doen) en schreef hij samen met o.a. Adriaan de Man het boek Bewegende Beelden waaruit een festival is ontstaan. Inmiddels zet hij zich in voor Het Grootste Kennis Festival van Nederland, waar hij in het noorden medeorganisator van is.

Samen met Geerd Schlangen startte hij in het begin van het huidige decennium Red to be Blue, een aktieburo (!) voor radicale duurzaamheid!

Engbert’s werkervaring ligt op het terrein van het aanwakkeren en implementeren van veranderingen. Ook bij Pentascope is hij hier doorlopend mee bezig (sinds 1995 als hoofdtaak). Daarnaast heeft hij in profit en not-for-profit diverse rollen en projecten op zijn naam staan.

Na zijn opleiding commerciële economie heeft Engbert diverse studies gevolgd om bruggen te kunnen bouwen in diverse organisaties. SPD, P&O Studie, AMBI, talloze tweedaagse conferenties en seminars met als speciale interesse psychologie en sociologie. Het gaat hem immers om de mensen.

Vanaf zijn jeugd ‘speelt’ hij met muziek, als kleuter met de pick-up van z’n vader, als tiener ‘plaatjes draaien’ op schoolfeesten, later als freelance disk jockey en nu als Neerlands eerste en enige ‘management’ D.J.: overal waar Engbert een bijdrage levert, ‘draait’ ie muziek die er bij past. Dit blijkt wetenschappelijk ook nog eens nuttig: door muziek raken je emoties betrokken en ga je ‘echt’ meedoen (of niet).

Anders kijken speelt een centrale rol in zijn leven en werk. Kijk maar eens naar dit videootje gemaakt door Joost de Smeth van Strawberry Fields in het kader van onze samenwerking “De ontdekking van het Noorden”:

Het publiek over Engbert Breuker

Mensen die Breuker weleens hebben meegemaakt weten dat hij zijn publiek altijd verrast. Hij is wat je noemt onorthodox. Hij is sterk enthousiasmerend en geeft veel energie. Humor en relativeringsvermogen houden hem zonder moeite staande. Hij gebruikt zijn inmiddels bekend geworden managementjukebox, met videobeelden en muziekfragmenten. Hiermee betrekt hij actief zijn publiek bij de voorstelling. Daagt ze uit en laat ze reflecteren en reageren. Met beeld en geluid maakt hij zo een tijdreis vanaf de sixties tot nu en zelfs een stukje de toekomst in. Daarnaast bestaat zijn assortiment uit diverse presentaties over vele organisatiekundige onderwerpen: duurzaam ondernemen, leiderschap in de 21ste eeuw, weg met de HRemmer etc.

CV van Engbert Breuker:

 • Werken in de kleding (heel lang geleden)
 • Bankier (lang geleden)
 • Pandata
 • Radio presentator Radio Noord en OOG Radio
 • Mede Creator Pentascope
 • Oprichter STCHTNG WRKLST
 • Voorzitter Social Venture Network (SVN)
 • Initiator Bewegende Beelden
 • Ambassadeur Pentascope
 • Oprichter Red to be Blue
 • Aansteker bij Pentascope
 • Oprichter en voorzitter Coöperatie U.A. WakkerAan

Geboren: 16 juli 1959 in Groningen

Woont: Samen met vrouw Sandra en hun zonen Mees en Midas op ’t Hoogeland

Onmisbaar gadget: iPhone, Apple computer

Vervoer: Ov-kaart, Renault, VW camperbusje

Diploma: HEAO-CE, veterstrikdiploma

Hobby’s: Discjockey, Hardlopen, Sauna

Muziek: Alles van de Dijk ‘Ik kan zo mijn hele geschiedenis vertellen aan de hand van hun nummers: Als het golft, dan golft het goed, Ik kan het niet alleen en mijn favoriet: Recht in de ogen. Voorbeeld: Herman Wijffels. ‘Die man staat in het leven zoals ik denk.’

Motto:

‘Wat gij wilt dat u geschiedt, regel dat ook voor een ander’ 

‘Neem jezelf mee naar je werk’

‘Als je hoofd gaat voelen en je hart gaat denken doen je handen de goede dingen’

Holistisch organiseren

‘De jaren zestig,’ zegt Breuker, ‘was de periode van de love & peace-generation. De iconen van deze tijd, John Lennon en Yoko Ono, gingen in een hotelbed liggen en riepen op tot vrede. In de jaren tachtig werden de mooie idealen opgeofferd aan de nieuwe zakelijkheid. Breuker streeft ernaar om het beste van beide stromingen te integreren om zo een betere wereld te creëren. Het love & peace denken dient dan wel gecombineerd te worden met daadkracht. Deze daadkracht is beslist niet gebaseerd op industriële paradigma’s maar juist op individuele acties van personen.

Deze ontwikkeling in het denken over een betere wereld verloopt volgens Breuker parallel aan de ontwikkelingen in het organiseren. “Er komt steeds meer een holistische benadering van organiseren. Dat betekent dat we organisaties niet meer bekijken vanuit modellen maar vanuit het zijn van de mens.”